Havenbedrijf Amsterdam wil CO2 voetafdruk verkleinen

Start pilot met GoodFuels biobrandstof voor eigen vaartuigen

Havenbedrijf Amsterdam is samen met GoodFuels Marine een pilot gestart voor het gebruik van duurzame biobrandstof voor haar eigen vloot. Bij succes zal de hele vloot van het havenbedrijf op deze brandstof gaan varen. Dit zou dan een reductie van 14% op onze eigen CO2 voetafdruk opleveren.

Met dit initiatief zet het havenbedrijf zich in voor een verlaging van haar CO2 voetafdruk. Deze wordt voor circa 50% bepaald door het dieselverbruik van de patrouillevaartuigen. Hiermee neemt ze haar verantwoordelijkheid door het goede voorbeeld te geven door schone scheepvaart te stimuleren. Biobrandstoffen zijn brandstoffen die niet afkomstig zijn van fossiele bronnen zoals olie en gas. Deze brandstoffen worden bij GoodFuels alleen gemaakt van duurzame afvalstromen. Deze pilot draagt bij aan de verduurzaming van de Amsterdamse haven. Andere initiatieven op dit gebied zijn uitbreiding van het aantal walstroompunten en LNG bunkerfaciliteiten, investeringen in zonne- en windenergie en werkt Havenbedrijf Amsterdam actief aan een verlaging van overlast door de plaatsing van geurdetectoren (eNose) en de isolatie van woningen.

Marleen van de Kerkhof, havenmeester Havenbedrijf Amsterdam: “De impact van de scheepvaart op het klimaat en de omgeving wordt een steeds belangrijker discussiepunt. De scheepvaart kan schoner. Daaraan willen wij graag bijdragen. Daarbij zorgt het gebruik van biobrandstoffen voor een belangrijke stap in de verduurzaming van onze operatie.”

Doryan Daamen, Commercial Director Marine GoodFuels: “Havenbedrijf Amsterdam heeft ons vanaf het eerste begin gesteund met het ontwikkelen van de markt voor duurzame marine fuel. Wij zijn daarom zeer verheugd over deze stap van het havenbedrijf om deze brandstof nu ook zelf te gaan gebruiken. Op de korte termijn worden onze brandstoffen nog van afgewerkt frituurvet gemaakt. We zijn samen met het havenbedrijf hard bezig om biobrandstoffen van nieuwe rest- en afvalstromen  te ontwikkelen die schaalbaar zijn.”

Voor deze pilot is gekozen voor een gehydrogeneerde marine biofuel. Door het gebruik van schoon waterstofgas bij de productie zijn alle onzuiverheden uit de grondstoffen gekraakt. Hierdoor blijft kwalitatieve hele hoogwaardige biobrandstof over. De pilot duurt circa 4 maanden.

Over GoodFuels

GoodFuels ontwikkelt, levert en promoot echt duurzame biobrandstoffen voor scheepvaart, zwaar wegtransport, spoorvervoer en industriële machines op weg naar een veel schonere en klimaat neutrale wereld. De brandstoffen van GoodFuels zijn direct inzetbaar als vervanger voor fossiele brandstoffen zonder aanpassingen aan motoren (“drop-in”) en reduceren de CO2-footprint tot 85%-90% (well-to-wheel).Alle brandstoffen van GoodFuels zijn uiterst duurzaam en voldoen aan de hoogste duurzaamheidscriteria zoals opgesteld door de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB). Daarnaast heeft GoodFuels een onafhankelijke duurzaamheidsboard met daarin leidende NGO’s en academici die GoodFuels adviseert om de beste grondstof keuzes te maken- op korte en lange termijn.

Over Havenbedrijf Amsterdam

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2015 97 miljoen ton goederen over waarvan ruim 78 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 68.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 34.000 mensen in Amsterdam. Havenbedrijf Amsterdam NV heeft de ambitie om op een duurzame en innovatieve manier waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. Het havenbedrijf stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht wordt omgegaan. Als Port of partnerships  werkt het  Havenbedrijf Amsterdam intensief samen met partners in het bedrijfsleven, stad en regio. Voor meer informatie www.portofamsterdam.nl en onze apps die zijn te downloaden op: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.labela.poa external link, voor Android, de app voor IOS staat: https://itunes.apple.com/nl/app/port-data/id839599951?mt=8 external link en de app voor windows is te downloaden:
http://www.windowsphone.com/nl-nl/store/app/port-data/6365b557-1147-40c3-acf6-37b07100ca21 external link