Fietspad verlicht zichzelf met zonne- en windenergie

Fietser kan via app lichtniveau lantaars bepalen

In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat op zeer innovatieve wijze wordt verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. Met dit zelfvoorzienend en autonoom systeem heeft de Amsterdamse haven een wereldprimeur in handen. De ambitie is om deze pilot verder uit te breiden en stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst die voor hun dynamische en dimbare LED-lampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere (AC) net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet (DC) worden de straatlantaarns van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op want gelijkstroom (DC) hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom (AC) en andersom.

 

Wereldprimeur
Dit systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en duurzaam energiebedrijf Eneco. Het systeem verdient zich terug, omdat er onder andere geen energiekosten zijn. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik, hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn DC-kabels dunner dan AC-kabels, dit alles bespaart  in grondstoffen en investeringen. Met dit zelfvoorzienende systeem dat op gelijkspanningnet werkt en daarmee onafhankelijk is van het openbare wisselspanningsnet, heeft Amsterdam een wereldprimeur te pakken.

 

Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam: “Amsterdam is een grote energiehaven. Havenbedrijf Amsterdam heeft dan ook de ambitie om bij te dragen aan de transitie naar schone vormen van energie. Aantrekken van duurzame energiestromen, opwekken van schone energie in het havengebied, en energiezuinige inrichting van het gebied, zijn aspecten daarvan. Met dit project dragen wij bij aan de duurzame innovatie en aan energietransitie, en vervult het een voorbeeld- en voortrekkersrol voor de omgeving. Daar zijn we trots op”.

 

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk: “‘We zien dat de combinatie van duurzame energie en slimme technologie steeds belangrijker wordt. In dit project hebben we meerdere innovatieve technieken samengebracht die er voor zorgen dat dit fietspad niet alleen zelfvoorzienend is maar dat je er als fietser ook controle over krijgt. Dat sluit naadloos aan op onze visie op een duurzame, lokale energievoorziening met de ‘klant’ aan de knoppen. Dit project biedt ons ook de gelegenheid om te onderzoeken hoe we dit systeem in de toekomst op grotere schaal kunnen toepassen.”

 

Met app lichtniveau bepalen
Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

 

Deze pilot is net als het Windlab een voorbeeld van de strategische samenwerking tussen Havenbedrijf Amsterdam en Eneco. Het Windlab werd in mei 2015 geopend in het havengebied. In dit Windlab kunnen kinderen een les over windenergie volgen. Onderdeel van de les is het bezoeken van een windmolen. Inmiddels hebben zo’n 2000 kinderen een educatief bezoek gebracht.

 

Over Eneco Groep
De missie van Eneco Groep is duurzame energie voor iedereen. Onze visie is dat de energievoorziening zich decentraal en duurzaam ontwikkelt en door samenwerking tot stand komt. Bedrijven en burgers zorgen voor een revolutionaire verandering van het energielandschap. Samen met hen wil Eneco Groep haar leidende positie in duurzame energie behouden. Met de energie van onze 7.000 mensen dragen we bij aan de energietransitie.

 

Arie Spruit, woordvoerder, Arie.spruit@eneco.com,  / 06-21879407

 

Over Havenbedrijf Amsterdam
De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2015 ruim 97 miljoen ton goederen over waarvan circa 78,4  miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 68.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 34.000 mensen in Amsterdam. Havenbedrijf Amsterdam NV heeft de ambitie om op een duurzame en innovatieve manier waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. Het havenbedrijf stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht wordt omgegaan. Als Port of partnerships  werkt het  Havenbedrijf Amsterdam intensief samen met partners in het bedrijfsleven, stad en regio. Voor meer informatie www.portofamsterdam.nl en onze apps die zijn te downloaden op: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.labela.poa,  voor Android, de app voor IOS staat: https://itunes.apple.com/nl/app/port-data/id839599951?mt=8 en de app voor windows is te downloaden:

 

www.windowsphone.com/nl-nl/store/app/port-data/6365b557-1147-40c3-acf6-37b07100ca21

 

Bron.